Jetin tarina

Jetin tarina

Ajatus uudenlaisen keskiolutbaarin perustamisesta Joensuuhun lähti kahden nuoren miehen ja kaveruksen yhteisestä halusta tehdä jotain kivaa. Nuo kaverukset olivat Eero ”Eki” Lintunen ja Mika ”Vänni” Vähäniitty. Elettiin vuoden 1990 syksyä. Vänni oli paluumuuttaja Helsingistä ja sillä hetkellä vailla työtä. Ekillä oli jotain ravintolabisneksiä meneillään.

Baarin työnimi oli aluksi Anni & Vänni. En muista, kuka tuon keksi tai mikä nimen takana oli. Nimeksi baarille päätettiin kuitenkin antaa  Jet Set Bar. Samaan aikaan TV:ssä pyöri sarja nimeltä China Beach, joka kertoi amerikkalaisista ensiapusotilaista Vietnamin sodassa. Rantabaarin nimi, jossa sotilaat kävivät rentoutumassa, oli Jet Set. Tällä saattoi olla jotain vaikutusta nimen syntyyn. Nimessä oli myös mukana sarkasmia, sillä elettiin orastavan syvän laman alkuaikaa. Monet olivatkin valmiita tuomitsemaan Jet Setin tarinan lyhytaikaiseksi. Baari avattiin 6.12.1990 klo 19.00 torstaina. Siitä lähtien Jet Set on juhlinut ko. päivänä sekä Suomen itsenäisyyttä että omia synttäreitä. 

Pian ystävysten tiet kuitenkin erosivat ja Vänni jäi yksin yrittäjäksi 1991 loppukesästä. Usko omaan tekemiseen oli luja. Riskeistä piittaamatta tai niistä tietämättä työ maistui. Se oli hauskaa, kiinnostavaa ja mielekästä. 

Ajatus urheilubaarista ei ollut alussa aivan kirkkaana mielessä. Ensin Jetissä ei ollut yhtään TV:tä eikä peliautomaattia. Painopiste oli musiikissa ja ennen kaikkea suomalaisessa musiikissa. Jet Set olikin musiikin soitossa aikaansa edellä ottamalla soittolistoilleen suomirockin ja finnhitsit. Ja niistäpä kunnon bileet käynnistyivätkin. Jet Setin tavaramerkki oli musiikin soittaminen todella kovaa. Jopa naapurit olivat asiasta samaa mieltä. Musiikki on koko Jet Setin historian ollut erittäin tärkeä osa sen liikeideaa.

Jääkiekko oli tuolloin Joensuun selkeä ykköslaji ja kiekkoilijat olivatkin tuohon aikaan kaupungissa isoja staroja. Nämä starat alkoivat sitten viihtymään Jetissä kohtuullisen useasti. Heidän mukanaan tuli muittenkin lajien edustajat ja näiden urheilijoiden mukana heidän kaverit ja fanit. Ajatus urheilubaarista alkoi selkeytymään. Vuosien varrella Jet Setin asiakkaina ovat olleet myös useat suomalaisen urheilun kirkkaimmat tähdet.

Vuoden 1992 vappu oli käänteentekevä Jet Setin menestyksen kannalta. Suosio suorastaan räjähti käsiin. Jetin kalustus tanssittiin uuteen uskoon Neljän Ruusun (Juppihippipunkkari, Matka on syvä), J Karjalaisen (Avaruuden ikkuna, Telepatiaa), Popedan (Mää ja Tapparan mies, Kersantti Karoliina) ja ZZ Topin (Viva Las Vegas) tahdissa. Vapun jälkeen rikkinäiset pöydät ja tuolit raijattiin ulos ja oli ekan remontin paikka. Vappu -92 myös lanseerasi Jet Setin pöytätanssit ja tämä hauskanpidon muoto jatkuu siellä yhä.

Seuraava iso juttu oli jo oven takana: Suomi uusi jääkiekon maailmanmestari, Den Glider In ja vuosi 1995. Ne oli hurjat juhlat: Pöydät tanssittiin taas kumoon ja KAIKKI juomat loppuivat klo 23.00 ja baari oli suljettava kesken kovimman menon. Tosin kylmäkaappiin jätettiin kahdeksan pulloa kesäolutta, jotka henkilökunta nautti ansaitusti illan jälkeen (rikos on jo vanhentunut). Ja taas oli remontin paikka. Nyt pöydät ja kalusteet suunniteltiin niin, että enää niitä ei ole sen jälkeen juhlittu tuusan nuuskaksi, vaikka bileet ovat olleet miltei yhtä raikkaita kuin nuo -90 luvun alun legendaariset juhlat.

Näiden 90 – luvun bileitten myötä Jet Set saavutti valtavan suosion. Suosiota ”yhteisestä olohuoneesta” kasvatti kaikki se yhteinen tekeminen asiakkaiden kanssa: laskettelureissut, keihäskarnevaalit, risteilyt, katukoris- ja sählyturnaukset, kortti-illat ja lukemattomat muut tempaukset. Unohtaa ei myöskään sovi Kerubin kanssa järjestettyjä teemailtoja. Tämä ja kaiken muun tekemisen myötä Jet Set sai vankan kanta-asiakas kunnan. Muodostui Jet Set yhteisö, joka yhdisti urheilijat, jupit, hipit, opiskelijat ja ihan tavalliset tallaajat.

1997 Jet Set oli taas suuren muutoksen edessä. Alkoholilain muutoksen myötä Jet Set sai täydet anniskeluoikeudet eli ns. A-oikeudet. Joku sanoikin, että nyt Joensuu menetti parhaan keskikaljapaikkansa. Niin teki, mutta keskioluen lisäksi myyntiin tuli kaikki alkoholit ja näin palvelu parani entisestään. Enää ei tarvinnut välillä lähteä teräville Viehkan pubiin.

2000-luvulle tultaessa Jet Set oli vankistanut asemiaan paikkana, jonne tulivat viihtymään niin opiskelijat, työssäkäyvät kuin työttömätkin.  Samaan aikaan Joensuu on ollut myös merkittävä opiskelijakaupunki. Yliopisto, ammattikorkeakoulu, ammattikoulut ja lukuisat muut opinahjot tarkoittavat sitä, että Joensuussa on jopa noin 20.000 opiskelijaa vuosittain. Opiskelijoista on tullutkin Jet Setille merkittävä asiakasryhmä, johon myös panostetaan samalla tavalla kuin urheiluun. Jet Setin menestyksen takaa löytyvät niin loistavat asiakkaat kuin huippuhenkilökunta, joista jokainen on sitoutunut työhönsä. Yrittäjälläkin on saattanut olla jotain osuutta asiaan.  

Vuosien varrella Jet Set on saanut paljon myös julkisuutta valtakunnallisesti. Neljä Ruusua julkaisi vuonna 1992 albumin Haloo. Albumilta löytyy kappale Juppihippipunkkari, joka on yhtyeen suurin hitti. Bändin keulakuva nuori joensuulainen Ilkka Alanko seilasi noina aikoina kahden baarin väliä saaden inspiraation Juppihippipunkkariin. Tarinan biisin synnystä Ilkka on kertonut julkisesti valtakunnan useissa eri  medioissa lukuisia kertoja. Toinen näistä baareista oli Jet Set ja toinen Kerubi. Ei nykyinen Kerubi vaan se, jonka Cyde Hyttinen kumppaneineen perusti ”Koskiskujalle” toiseen kerrokseen 1990.  Biisistä tuli Jet Setissä niin iso hitti, että kuuntelemiseen ei väsytty lainkaan. Se jopa sanoitettiin baarin asiakkaiden toimesta osittain uudelleen: ”jos sut haluan, tungen jäätä sun perseeseen” lauloi koko baari tuon kertsin sattuessa kohdalle. Onpa Jet Set esiintynyt myös sarjakuvissa Rieku ja Raiku kuten elokuvassa Kulman Pojat.

On selvää, että urheilun kautta on saavutettu suurin näkyvyys niin paikallistasolla kuin valtakunnallisesti. Jet Set on ollut tukemassa joensuulaisia joukkueita aina perustamisestaan saakka. Jet Setissä on juhlittu erilaisia mestaruuksia vuosikymmenten saatossa moneen otteeseen pitkään ja hartaasti: Joensuun Mailan SM-kultaa, Katajan SM-kultaa, Jokipoikien Mestis-mestaruutta, erilaisia nousujuhlia ja puulaakimestaruuksia unohtamatta. Eräs Joensuun Mailan pelaaja totesi kultajuhlista, jotka oli jatkuneet jo useamman päivän: ”Jet Set ei petä koskaan” pitää hyvin paikkaansa.

Jet Set on tullut myös tunnetuksi kekseliäistä slouganeistaan, joista tunnetuin lienee: ”Taistelua kivennäisvettä vastaan jo vuodesta 1990”. Tämän tekstin lanseerasi vuoden 1992 synttäribileissä Pasi ”Plade” Piipponen juontaessaan kyseiset juhlat. Lauseesta on tullut olennainen osa Jet Settiä. Ja onpa sitä lainanneet jotkut muutkin Suomen baarit.

Jet Setin tarina etenee jo 4. vuosikymmenelle. Sen tarina on saavuttanut keski-iän ja tullee varmasti jatkumaan vielä pitkään. Sen päivittämisestä pitävät jatkossa huolen uudet yrittäjät Pasi ”Base” Hämäläinen ja Jonne Soininen asiakkaineen. Tarinan päivitys heidän vastuulle siirtyi perjantaina 21.5.2021.